Połowa wyprodukowanej w Polsce śruty rzepakowej trafiła na eksport

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W przypadku śruty rzepakowej, tak jak w poprzednich latach, ok. połowa surowca wyprodukowanego w Polsce trafiła na eksport. Wg danych opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2013 r. wyeksportowano 603,6 tys. t śruty rzepakowej, tj. o 30 tys. t więcej niż w 2012 roku (o 5,2 proc.).
Najwięcej śruty rzepakowej wysłano do Hiszpanii i Niemiec. Udział tych krajów w polskim eksporcie w 2013 r. wyniósł odpowiednio 20 proc. i 19 proc. Znaczne ilości śruty trafiły również do Danii, Irlandii oraz Niderlandów. Łącznie do tych 5 ww. krajów trafiło blisko 75 proc. śruty rzepakowej wyeksportowanej z Polski (w ujęciu wolumenowym).
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej