Spadają ceny skupu trzody chlewnej i bydła

Krajowe ceny zakupu żywca wołowego ukształtowały się przeciętnie na poziomie 5,89 zł/kg, tj. o 2 proc. niższym od notowanego w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była o 1 proc. niższa niż przed miesiącem i o 9 proc. niższa niż przed rokiem. Kurczęta brojlery były skupowane przez zakłady drobiarskie średnio po 3,72 zł/kg, o 2 proc. drożej niż tydzień wcześniej i o 7 proc. drożej niż przed miesiącem.
123RF Zdjęcie Seryjne
Za indyki w skupie płacono 5,58 zł/kg, o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i nieco (o 0,4 proc.) więcej niż przed miesiącem. Jednak w porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta były tańsze o 5 proc., a indyki o 1 proc..
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP