WIR: Producentom i przetwórcom mięsa należą się rekompensaty

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
- Jednocześnie wnioskujemy o wypracowanie systemu depozytowego skupu trzody chlewnej, który umożliwiałby prowadzenie skupu w sytuacji nadpodaży i jego rozliczenie po okresie stagnacji, z uwzględnieniem kosztów uboju i przechowywania. Propozycja ta wynika z faktu, iż utrzymywanie żywca wieprzowego, którego waga przekracza 120 kg, generuje dodatkowe straty na skutek spadku jakości pozyskiwanego mięsa - dodaje.
Według kalkulacji prowadzonych przez WIR, w obecnej sytuacji rynkowej ekonomiczny wynik chowu trzody chlewnej jest ujemny i pociąga za sobą straty znacznie przekraczające 150 zł na każdej sztuce. - Uważamy, że bez odpowiednio energicznych działań ze strony polskiego rządu wiele gospodarstw hodowlanych zmuszonych będzie do zaprzestania produkcji, a problemy z późniejszym odbudowaniem stad bezwzględnie wykorzystają nasi konkurenci - akcentuje Walkowski.
Źródło: Portal Spożywczy