Producenci wieprzowiny: Cała nadzieja w regionalizacji

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
- Już wystąpiliśmy do Komisji Europejskiej o regionalizację. Decyzja powinna zapaść lada dzień. Jeśli ją uzyskamy, zwrócimy się do OEI (Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt - red.), a potem do poszczególnych państw, żeby ją zaakceptowały - mówi w rozmowie z "PB", Janusz Związek, główny lekarz weterynarii.
Na razie nasi weterynarze wstrzymali wydawanie świadectw.
- Zamknięcie rynków zagranicznych to dla branży tragedia. Firmy mają przygotowane mięso, zapakowane samochody i nie mają co zrobić z towarem - dodaje na łamach "PB", Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Blisko połowa polskiego eksportu wieprzowiny, warta 2 mld zł, trafiła w zeszłym roku na rynek unijny. Za 0,8 mld zł kupili od nas Białorusini i Rosjanie. Teraz wszystko musi zostać w kraju, gdzie konsumpcja spada - tylko w ubiegłym roku o 3 kg na osobę, czyli 8 proc.
Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu