Ceny zbóż, notowania, aktualności

Producenci wieprzowiny: Cała nadzieja w regionalizacji

Producenci wieprzowiny: Cała nadzieja w regionalizacji

hodowca tuczników ze świniami
123RF Zdjęcie Seryjne

Nie wiadomo, co będzie z wartym 4 mld zł rocznie polskim eksportem wieprzowiny. Walczymy o regionalizację, czyli niewyłączanie z handlu całego kraju z powodu wykrycia wirusa afrykańskiego pomoru świń (AFS), lecz tylko części.

- Już wystąpiliśmy do Komisji Europejskiej o regionalizację. Decyzja powinna zapaść lada dzień. Jeśli ją uzyskamy, zwrócimy się do OEI (Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt - red.), a potem do poszczególnych państw, żeby ją zaakceptowały - mówi w rozmowie z "PB", Janusz Związek, główny lekarz weterynarii.

Na razie nasi weterynarze wstrzymali wydawanie świadectw.

- Zamknięcie rynków zagranicznych to dla branży tragedia. Firmy mają przygotowane mięso, zapakowane samochody i nie mają co zrobić z towarem - dodaje na łamach "PB", Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Blisko połowa polskiego eksportu wieprzowiny, warta 2 mld zł, trafiła w zeszłym roku na rynek unijny. Za 0,8 mld zł kupili od nas Białorusini i Rosjanie. Teraz wszystko musi zostać w kraju, gdzie konsumpcja spada - tylko w ubiegłym roku o 3 kg na osobę, czyli 8 proc.

Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu