Spada eksport, rośnie import wołowiny do UE

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W okresie od stycznia do listopada 2013 r. unijny eksport produktów wołowych i cielęcych wyniósł 413 tys. ton, o 12 proc. mniej niż w tym samym okresie 2012 r. Najwięcej (16 proc.) wołowiny wywieziono do Rosji. Import asortymentu wołowego i cielęcego do UE wzrósł o 9 proc., do 310 tys. ton. Import ten w 73 proc. odbywał się z Brazylii, Urugwaju i Argentyny.
Wołowina produkowana w Polsce jest konkurencyjna cenowo na unijnym rynku, co sprzyja wzrostowi eksportu. W okresie od stycznia do listopada 2013 r. z Polski wywieziono 317 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 2 proc. więcej niż w porównywalnym okresie 2012 r. Mięso wołowe stanowiło blisko 90 proc. eksportu całego asortymentu wołowego przeliczonego na ekwiwalent mięsa.
Wywóz mięsa wołowego był większy niż rok wcześniej, natomiast eksport żywca i przetworów wołowych uległ zmniejszeniu. Jednocześnie wzrósł import asortymentu wołowego i cielęcego, ale w dalszym ciągu był on niewielki.
W okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2013 r. do Polski przywieziono 25 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 4 tys. ton więcej niż w porównywalnym okresie 2012 r. Do wzrostu importu przyczynił się głównie zwiększony przywóz bydła, który osiągnął poziom 65 tys. szt. (11 tys. ton w ekwiwalencie mięsa), o ponad 70 proc. wyższy niż przed rokiem.
W ujęciu ilościowym nadwyżka handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną wyniosła 292 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa) i była o 1 proc. większa niż w tym samym okresie 2012 r. Saldo wartościowe ukształtowało się na poziomie 899 mln EUR i było zbliżone do notowanego przed rokiem.
Źródło: Portal Spożywczy