Ceny zbóż, notowania, aktualności

Eksport unijnej wieprzowiny rośnie

Eksport unijnej wieprzowiny rośnie

dwa tuczniki
123RF Zdjęcie Seryjne

Według informacji Komisji Europejskiej (KE) w okresie styczeń-listopad 2013 r. z UE do krajów trzecich wywieziono 2.874 tys. ton asortymentu wieprzowego, czyli o 1 proc. więcej niż rok wcześniej. Głównymi krajami przeznaczenia były Rosja, Chiny i Hongkong, do których trafiło 59 proc. unijnego eksportu wieprzowiny.

W okresie jedenastu miesięcy 2013 r. przywóz wieprzowiny do UE wyniósł tylko 31 tys. ton, tj. o 10 proc. mniej niż przed rokiem. Wieprzowina sprowadzona do UE w 52 proc. pochodziła ze Szwajcarii.

W 2013 r. popyt zagraniczny na wieprzowinę przyczynił się do wzrostu wywozu tego mięsa z Polski. Eksport żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych wyrażony w ekwiwalencie mięsa w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2013 r. osiągnął nienotowany dotąd poziom 612 tys. ton, o 14 proc. wyższy niż w tym samym okresie 2012 r.

Zwiększenie eksportu asortymentu wieprzowego było możliwe dzięki wzrostowi importu trzody chlewnej. W okresie styczeń-listopad 2013 r. do Polski sprowadzono ponad 4,6 mln szt. trzody chlewnej, o 32 proc. więcej niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku (w tym import prosiąt i warchlaków wyniósł blisko 3,4 mln szt., o 24 proc. więcej, a import tuczników - 1,2 mln szt., o 85 proc. więcej).

W strukturze asortymentowej przywozu nadal jednak zdecydowanie dominowało mięso surowe (75 proc. ogółu przywozu asortymentu wieprzowego wyrażonego w ekwiwalencie mięsa). Całkowity import do Polski produktów wieprzowych (w ekwiwalencie mięsa) osiągnął poziom 733 tys. ton i był o 6 proc. większy niż rok wcześniej.

Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym wyniosło 121 tys. ton wobec 150 tys. ton w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2012 r. Bilans polskiego handlu produktami wieprzowymi w ujęciu wartościowym również był ujemny i ukształtował się na poziomie 352 mln EUR wobec 345 mln EUR rok wcześniej.

Źródło: Portal Spożywczy