Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Mimo trendu spadkowego, wzrost masy tuszy spowodował, że produkcja mięsa do 2011 roku nieznacznie rosła. Nowe przepisy ws. dobrostanu spowodowały jednak spadek pogłowia, co odbiło się na dostawach wieprzowiny w 2012 i 2013 roku (odpowiednio -2 proc. oraz -1,2 proc.).
KE prognozuje, że Rosja i Chiny pozostaną głównymi kierunkami eksportu dla unijnej wieprzowiny z prognozowanym wzrostem importu przez Chiny. W przypadku, gdy władze chińskie obniżą ich poziomy samowystarczalności, wpływ na eksport w tym kierunku może być znacznie większy - przykładowo jeśli w 2012 roku cele samowystarczalności zostałyby obniżone o 1 proc., mogłoby to zwiększyć import wieprzowiny przez Chiny o 500 000 ton. Z drugiej strony, wyższa produkcja na rynku rosyjskim spowodowana wysokim dotowaniem produkcji trzody chlewnej w tym kraju, może spowodować mniejsze zapotrzebowanie Rosji na import - przewiduje KE.
W prognozowanym okresie spożycie wieprzowiny ma stopniowo wzrastać z bardzo niskiego poziomu w roku 2013, odwracając trend spadkowy obserwowany od 2007 roku. Jednak mimo wzrostu spodziewane spożycie do roku 2023 nie przekroczy 31,8 kg w przeliczeniu na mieszkańca, mniej niż w 2011 roku.
Mniejsze dostawy, jak również wysokie ceny zbóż spowodowały, że cena wieprzowiny w 2012 roku i w pierwszej części 2013 roku była znacznie wyższa niż ceny w roku 2011 (który były wtedy rekordowe). Znacznie spadły w drugiej połowie 2013 roku ze względu na niższe ceny pasz. W okresie który obejmuje prognoza KE, ceny wieprzowiny powinny wzrastać do poziomu 2100 EUR/t w 2023 roku. Jednak niejasności związane z wielkością plonów zbóż jak również otoczenia makroekonomicznego mogą wpłynąć na wahania tych cen na poziomie 9 proc., co może wpłynąć na konkurencyjność UE w eksporcie.
Źródło: farmer.pl / ak