Ceny zbóż, notowania, aktualności

Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

małe prosięta
123RF Zdjęcie Seryjne

Pogłowie świń w Unii Europejskiej od 2006 roku stopniowo zmniejszało się i w 2012 roku liczyło 147 mln sztuk. Jest to spadek o 16 mln (10 proc.) w ciągu 10 lat. Drastycznie spadła szczególnie liczba loch hodowlanych - o 19 proc., co daje 3 mln sztuk. Według Komisji Europejskiej trend spadkowy spowodowany jest procesami restrukturyzacyjnymi w przypadku niektórych ważnych producentów, zwiększoną produkcyjnością, wyższymi kosztami pasz, niższą opłacalnością w sektorze oraz koniecznością dostosowania się do nowych przepisów dobrostanu zwierząt.

Mimo trendu spadkowego, wzrost masy tuszy spowodował, że produkcja mięsa do 2011 roku nieznacznie rosła. Nowe przepisy ws. dobrostanu spowodowały jednak spadek pogłowia, co odbiło się na dostawach wieprzowiny w 2012 i 2013 roku (odpowiednio -2 proc. oraz -1,2 proc.).

KE prognozuje, że Rosja i Chiny pozostaną głównymi kierunkami eksportu dla unijnej wieprzowiny z prognozowanym wzrostem importu przez Chiny. W przypadku, gdy władze chińskie obniżą ich poziomy samowystarczalności, wpływ na eksport w tym kierunku może być znacznie większy - przykładowo jeśli w 2012 roku cele samowystarczalności zostałyby obniżone o 1 proc., mogłoby to zwiększyć import wieprzowiny przez Chiny o 500 000 ton. Z drugiej strony, wyższa produkcja na rynku rosyjskim spowodowana wysokim dotowaniem produkcji trzody chlewnej w tym kraju, może spowodować mniejsze zapotrzebowanie Rosji na import - przewiduje KE.

W prognozowanym okresie spożycie wieprzowiny ma stopniowo wzrastać z bardzo niskiego poziomu w roku 2013, odwracając trend spadkowy obserwowany od 2007 roku. Jednak mimo wzrostu spodziewane spożycie do roku 2023 nie przekroczy 31,8 kg w przeliczeniu na mieszkańca, mniej niż w 2011 roku.

Mniejsze dostawy, jak również wysokie ceny zbóż spowodowały, że cena wieprzowiny w 2012 roku i w pierwszej części 2013 roku była znacznie wyższa niż ceny w roku 2011 (który były wtedy rekordowe). Znacznie spadły w drugiej połowie 2013 roku ze względu na niższe ceny pasz. W okresie który obejmuje prognoza KE, ceny wieprzowiny powinny wzrastać do poziomu 2100 EUR/t w 2023 roku. Jednak niejasności związane z wielkością plonów zbóż jak również otoczenia makroekonomicznego mogą wpłynąć na wahania tych cen na poziomie 9 proc., co może wpłynąć na konkurencyjność UE w eksporcie.

Źródło: farmer.pl / ak