Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny mięsa na przełomie stycznia i lutego 2014

Ceny mięsa na przełomie stycznia i lutego 2014

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Średnia krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 314,16 EUR/100 kg. Mniej niż w Polsce za bydło płacono tylko w krajach nadbałtyckich (Litwa, Łotwa, Estonia), w Czechach, na Słowacji, na Węgrzech i w Rumunii.

Kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 3,53 zł/kg, tj. o 2 proc. drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5 proc. taniej niż miesiąc wcześniej i o 4 proc. taniej niż przed rokiem. Cena skupu indyków ukształtowała się na poziomie 5,59 zł/kg, o 0,5 proc. wyższym niż w poprzednim tygodniu. Indyki były o 2 proc. tańsze niż przed miesiącem, ale o 1 proc. droższe niż rok wcześniej.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP