Francja i Wielka Brytania zebrały mniej rzepaku niż prognozowano

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W pierwszych 5-6 miesiącach bieżącego sezonu większość importowanego rzepaku pochodziło z Ukrainy. Obecnie poważne transporty pochodzą również z Australii. W sezonie 2013/14 przerób powinien się znaleźć na rekordowym poziomie około 23 mln ton (+1,4 proc.), a dotychczasowy (lipiec/listopad 2013) był niezwykle wysoki.
Tymczasem globalna produkcja rzepaku w sezonie 2013/14 powinna wzrosnąć z 63,9 mln ton do rekordowego poziomu 69,3 mln ton głównie dzięki wzrostowi produkcji w Unii, Kanadzie oraz WNP (Rosji i Ukrainie). Wzrost globalnej podaży o 4,9 mln ton do 74,54 mln ton pozwoli na przerób na poziomie 62,6 mln ton, co oznacza tylko niewielki przyrost m. in. na skutek konkurencji ze strony słonecznika.
Globalna nadprodukcja rzepaku w sezonie 2013/14 wyniesie około 3,4 mln ton i przyczyni się do wzrostu zapasów o z 5,3 mln ton do 8,7 mln ton. W Unii zapasy wzrosną o 1/3 do 1,2 mln ton, a w Kanadzie nawet pięciokrotnie do około 3 mln ton.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA