Nieznaczny wzrost produkcji oleistych w UE do 2023 r.

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Rzepak stanowi dwie trzecie unijnej produkcji roślin oleistych, z kolei soja 73 proc. wielkości importu tych roślin do UE. Ta proporcja przez lata pozostawała stabilna i tak, według prognozy KE, pozostanie przez kolejne lata.
W sezonie 2012/2013 import soi do UE istotnie spadł, ze względu na mniejszą jej dostępność u głównych producentów (Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna), przez co zmniejszyło się również zużycie soi na paszę. Prognoza na nadchodzące dziesięciolecie wskazuje, że ogólne zapotrzebowanie na paszę wzrośnie w niewielkim stopniu, w tym zapotrzebowanie na komponenty sojowe pozostanie na stabilnym poziomie, podczas gdy wzrośnie udział rzepaku.
W 2012 zbiory roślin oleistych w Unii Europejskiej wyniosły 27,2 mln t i były niższe niż w latach poprzednich. Spowodowane było to zmniejszeniem powierzchni uprawowej rzepaku oraz niskim plonem słonecznika. W połączeniu z niskimi zbiorami soi w Stanach Zjednoczonych, spowodowało to mniejszą dostępność roślin oleistych na unijnym rynku w sezonie 2012/2013 oraz odbiło się na wielkości zużycia olejów roślinnych oraz komponentów białkowych do produkcji pasz.
Lepsze okazały się zbiory w 2013 roku, ze względu na większą powierzchnię uprawy rzepaku oraz wysokości plonu słonecznika.
Spośród roślin oleistych w UE głównie uprawia się rzepak oraz słonecznik. Soja, która jest najważniejszą rośliną oleistą na świecie, w UE stanowi niewielki procent, ze względu na mniejsze plonowanie w Europie w porównaniu ze zbożami.
Około 92 proc. roślin oleistych w UE przetwarzane jest na komponenty białkowe, szeroko wykorzystywane są do produkcji pasz lub oleje roślinne. Oleje roślinne (włączając w to olej z nasion bawełny, olej palmowy, czy kokosowy) wykorzystywane są w celach konsumpcyjnych, przemysłowych oraz (szczególnie w UE) do produkcji biodiesla. Pozostałości wykorzystywane są bezpośrednio w przemyśle paszowym, czy spożywczym.
Źródło: farmer.pl