Polska wieprzowina pcha się na chińskie stoły

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Poszukiwane przez Chińczyków świńskie nóżki i głowy wieprzowe sprawiły, że ciągu 11 miesięcy ubiegłego roku eksport żywności i towarów rolnych z Polski do Chin zwiększył się o 150 proc., do prawie 144 mln euro. W całym 2013 r. jego wartość mogła przekroczyć 150 mln euro.
Na razie uprawnienia do eksportu na rynek chiński ma osiem przetwórni mięsa wieprzowego z Polski. Chętnych do eksportowania mięsa do Chin jest u nas znacznie więcej. Aktualnie o takie pozwolenia stara się 13 przetwórni wieprzowiny. Wśród nich są zakłady czołowych firm branży mięsnej, np. PKM Duda. Grupa Animex zabiega natomiast, aby na rynek chiński trafiały produkty z jej zakładów w Ełku i Morlinach. Na razie takie uprawnienia ma przetwórnia Animeksu w Starachowicach. Od 2013 r. właścicielem tej firmy jest pochodzący z Hongkongu Shuanghui International. Niewykluczone więc, że Chińczycy przyspieszą kontrole w polskich zakładach mięsnych - czytamy w "Rz".
Chiny kuszą również naszych producentów drobiu. Ale jego eksport jest tam na razie niewielki. W ciągu 11 miesięcy 2013 r. sześć uprawnionych zakładów sprzedało na rynek chiński towary za ok. 8,4 mln euro, wobec 3,4 mln euro przed rokiem - pisze "Rzeczpospolita".
Źródło: Portal Spożywczy za: Rzeczpospolita