Dyrektor KRD: Spodziewamy się dalszego wzrostu eksportu drobiu

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Ponad 80 proc. krajowego eksportu drobiu trafia na rynki Unii Europejskiej, przede wszystkim zaś do bogatych państw Europy Zachodniej. - Najważniejszymi odbiorcami są dla nas w tej chwili Niemcy, Wielka Brytania i Francja. Drugi istotny kierunek eksportu stanowią kraje sąsiadujące z Polską, zwłaszcza na południu: Czechy i Słowacja. Ok. 20 proc. polskiego mięsa drobiowego i jego przetworów trafia na rynki państw trzecich. Jesteśmy obecni m.in. na rynkach rosyjskim i ukraińskim. Jednak z uwagi na fakt, że kraje te od kilku lat podejmują inwestycje mające na celu zwiększenie własnych mocy produkcyjnych, sytuacja się zmieniła - tłumaczy dyrektor KRD. - Rosja, która kiedyś była wiodącym importerem drobiu na świecie, znacznie zmniejszyła swoje zapotrzebowanie i zmierza w kierunku samowystarczalności w tym zakresie. Natomiast Ukraina puka już do unijnych drzwi. Tamtejsze zakłady ubiegają się o licencje eksportowe na rynek UE, a pierwsze z nich zgodnie z informacją przekazaną przez Komisję Europejską już uzyskały takie uprawnienia - zaznacza.
Źródło: Portal Spożywczy