Areał zasiewów ozimin podobny jak przed rokiem

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W 2013 r. pszenicy zebrano blisko 9,5 mln ton (wzrost o 10 proc.), żyta 3,3 mln ton (wzrost o 14 proc.), a jęczmienia ponad 2,9 mln ton (spadek o 30 proc.). Zbiory kukurydzy GUS ocenił na ponad 4 mln ton, tj. o 1,2 proc. wyżej niż rok wcześniej.
Z oceny przeprowadzonej przez GUS w listopadzie 2013 r. wynika, że obszar zasiewów zbóż ozimych jest zbliżony do notowanego w poprzednim roku i wynosi 4,4 mln ha. Uprawy ozime przed wejściem w stan zimowego spoczynku były właściwie wyrośnięte i dobrze rozkrzewione. GUS ocenia stan
zasiewów zbóż ozimych na 3,6-3,8 stopnia kwalifikacyjnego wobec 3,5-3,7 w 2012 r.
W listopadzie 2013 r. odnotowano sezonowe zmniejszenie podaży ziarna do skupu. Według danych GUS zbóż podstawowych z mieszankami skupiono 565 tys. ton, tj. o 38 proc. mniej niż w październiku 2013 r. Było to jednak o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Skup pszenicy wyniósł 399 tys. ton (w tym 112 tys. ton pszenicy paszowej), o 30,5 proc. mniej niż miesiąc wcześniej, ale o 7 proc. więcej niż w listopadzie 2012 r.
Dostawy żyta do skupu w listopadzie 2013 r. ukształtowały się na poziomie 94 tys. ton, o 34 proc. niższym niż w poprzednim miesiącu, ale o 86 proc. wyższym niż przed rokiem. Skup jęczmienia zmniejszył się do 18 tys. ton, o 83 proc. w porównaniu z październikiem 2013 r. Jednocześnie był on o 75 proc. mniejszy niż rok wcześniej. W listopadzie 2013 r. podmioty rynkowe skupiły także 420 tys. ton kukurydzy, tj. o 30 proc. mniej niż w poprzednim miesiącu i o 16 proc. mniej niż rok wcześniej.
Według danych meldunkowych GUS, łącznie w ciągu pięciu miesięcy bieżącego sezonu (lipiec-listopad 2013 r.) skup zbóż podstawowych z mieszankami był o 7,5 proc. mniejszy niż w tym samym okresie po przedniego roku i wyniósł 4,1 mln ton. Pszenicy skupiono 2,6 mln ton (o 5 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2012 r.), jęczmienia 505 tys. ton (o 32 proc. mniej), a żyta 646 tys. ton (o 12 proc. więcej). Skup kukurydzy był o 22 proc. mniejszy i ukształtował się na poziomie 1,2 mln ton.
Źródło: Portal Spożywczy na podst. GUS