Ceny zbóż, notowania, aktualności

Producenci żywności liczą na tłusty rok

Producenci żywności liczą na tłusty rok

kawałki czerwonego mięsa
123RF Zdjęcie Seryjne

Branża mięsna ma duży problem. Od stycznia tego roku ubój rytualny, na którym polskie zakłady wołowe i drobiowe zarabiały ok. 2 mld zł rocznie przestał być legalny. Firmom z tej branży pozostaje więc rozwijanie innych rynków. Z kolei tańsze zboża powinny w tym roku pomóc producentom wieprzowiny.

Jak informuje Puls Biznesu, zdaniem Witolda Choińskiego - prezesa Związku Polskie Mięso - po ubiegłorocznym spadku spożycia mięsa wieprzowego o 3 kg spodziewa się wzrostu o 1 kg do 37 kg na osobę rocznie. Optymistami są również producenci drobiu, którzy liczą na dalszy wzrost produkcji i konsumpcji.

Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu