Komentarz do zbiorów zbóż w 2013 r.

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Spadek produkcji zbóż w 2013 r. wynikał z mniejszej powierzchni uprawy. Wg GUS wyniosła ona ok. 7,5 mln ha i była niższa od tej z poprzedniego roku o 3,2 proc. (245 tys. ha). Co istotne była również znacznie niższa (o 10,2 proc.) niż w okresie 2006-10 - pokazuje to, że produkcja zbóż w naszym kraju staje się coraz bardziej intensywna, gdyż zmniejszeniu areału upraw towarzyszy wzrost produkcji ziarna. Z jednej strony jest to rezultat większego udziału kukurydzy w produkcji, ale również wzrost udziału pszenicy oraz wzrost przeciętnych plonów poszczególnych gatunków zbóż. Wg GUS w 2013 r. średnia produkcja ziarna z hektara wyniosła 3,80 t (dla wszystkich gatunków zbóż łącznie) i była o 2,7 proc. wyższa niż w 2012 r. i aż o 18,0 proc. wyższa niż przeciętnie w latach 2006-10, kiedy wynosiła 3,22 t.
W przypadku pszenicy zbiory szacowane są na poziomie około 9,5 mln t, w tym 8,6 mln t ozimej i 0,9 mln t jarej. Jest to o około 10 proc. (0,9 mln t) więcej niż w roku 2012. Trzeba jednak pamiętać, że w obecny sezon 2013/14 weszliśmy ze znacznie niższymi zapasami pszenicy. Wg IERiGŻ zapasy te były o ponad 1,0 mln t niższe niż rok wcześniej. Z kolei wg najnowszego raportu "Strategie grains" w skali roku zapasy obniżyły się o 0,5 mln t, a według Sparks Polska o 0,4 mln t. Czyli podaż pszenicy rozumiana jako suma produkcji i zapasów, w bieżącym sezonie w zależności od szacunków może być od 0,1 mln t niższa do 0,5 mln t wyższa niż w sezonie 2012/13.
Zaskoczeniem w najnowszej publikacji GUS jest szacunek produkcji kukurydzy. Wbrew wcześniejszym sygnałom oraz doniesieniom od producentów, GUS podaje, że w 2013 r. produkcja minimalnie wzrosła (o 1,2 proc.) i wyniosła ok. 4,0 mln t. Był to efekt większej o 12,9 proc. powierzchni uprawy, przy niższych o 10,5 proc. przeciętnych plonach.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej