Spadły ceny skupu trzody chlewnej i drobiu

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Ceny skupu bydła ogółem (bez cieląt), tak jak we wrześniu br., wyniosły średnio 6,11 zł/kg, ale były o 5,5 proc. niższe niż w październiku 2012 r. Młode bydło skupowano po 6,33 zł/kg, o 0,5 proc. drożej niż w poprzednim miesiącu, ale o 7 proc. taniej niż rok wcześniej. Za żywiec wołowy w skupie najmniej uzyskiwali producenci z woj. podkarpackiego (5,61 zł/kg) i pomorskiego (5,79 zł/kg), a najwięcej producenci z woj. lubelskiego (6,79 zł/kg) i świętokrzyskiego (6,59 zł/kg).
Według GUS w październiku br. średnia cena drobiu ukształtowała się na poziomie 4,27 zł/kg i była o 6 proc. niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 1 proc. niższa niż przed rokiem. Zakłady drobiarskie objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w październiku 2013 r. za kurczęta brojlery płaciły średnio 3,69 zł/kg, o 9 proc. mniej niż we wrześniu br. i o 5 proc. mniej niż w październiku 2012 r.
Indyki skupowano po 6,29 zł/kg, nieco (o 0,3 proc.) drożej niż miesiąc wcześniej i o 16 proc. drożej niż przed rokiem. Również w listopadzie 2013 r. w Polsce odnotowano spadek cen skupu żywca. W okresie 04-24.11.2013 r. (według ZSRIR MRiRW) trzodę chlewną skupowano średnio o 8 proc. taniej niż w analogicznym okresie października br., a bydło o 1 proc. taniej. W tym czasie ceny kurcząt obniżyły się średnio o 7 proc., a indyków o 4 proc.
Źródło: Portal Spożywczy za: ARR