FAO: W listopadzie odnotowano wzrost światowych cen olejów i tłuszczów

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W stosunku do października br. wartość indeksu zwiększyła się o 11 punktów (blisko 6%), natomiast w porównaniu z listopadem 2012 roku była wyższa o 1% (prawie 3 pkt).
Największy wpływ na wzrost wartości indeksu miały podwyżki cen oleju palmowego. Wzrostowi cen tego surowca sprzyjały duży popyt importowy, zgłaszany m.in. przez sektor biodiesela, oraz niższa od oczekiwań produkcja w Azji Południowo-Wschodniej (po nadmiernych opadach deszczu). Jak podaje FAO, ceny oleju palmowego osiągnęły poziom najwyższy od 13 miesięcy. Do wzrostu wartości indeksu przyczyniły się również umacniające się ceny oleju sojowego, słonecznikowego oraz rzepakowego.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej