Ceny zbóż, notowania, aktualności

Jesienne ceny wieprzowiny nie poprawiają opłacalności produkcji

Jesienne ceny wieprzowiny nie poprawiają opłacalności produkcji

młode tuczniki
123RF Zdjęcie Seryjne
Listopad nie jest szczególnie atrakcyjny dla producentów sprzedających tuczniki. Na początku tego miesiąca, średnia unijna cena trzody chlewnej była gorsza niż przed rokiem. W tygodniu 04-10.11.2013 r. (według Komisji Europejskiej) wyniosła 172,24 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E), było to jednocześnie mniej o 5 proc. niż przed rokiem.

W miarę upływu dni sytuacja w tym miesiącu nie rozwijała się korzystnie na europejskim rynku wieprzowiny. Sektor niemiecki wywiera dużą presję na pozostałe kraje UE. W ubiegłym tygodniu przeciętna cena tusz wieprzowych w Niemczech kształtowała się na bardzo niskim poziomie - 1,58 euro za kg. To powodowało, że kraje sąsiadujące z europejskim liderem w produkcji wieprzowiny, aby utrzymać swoja konkurencyjność, nie mogły przekroczyć 1,6 euro/kg netto - tuszy o mięsności min. 56 proc.

Jak informują analitycy Banku BGŻ - 4-10.11.2013 był kolejnym tygodniem spadku cen żywca do poziomu 5,33 zł/kg, co stanowi 17-procentową obniżkę (o 0,91 zł/kg) w okresie ośmiu tygodni (wyłączając tydzień 7-13.10). Co więcej, analizując zmiany cen w przeciągu ostatnich siedmiu lat, okazuje się, że w omawianym okresie obniżały się one średnio o 0,40 zł/kg, zatem obecne spadki są znacznie głębsze.

Analitycy zwracają uwagę, że tak niskiej ceny nie obserwowano również na rynku od czerwca br., kiedy to w pierwszym tygodniu płacono przeciętnie 5,23 zł/kg. Należy również zaznaczyć, że od połowy br. obserwujemy spadki cen pasz.

Jednak pomimo tych obniżek po stronie kosztów, opłacalność produkcji trzody pozostaje nadal na niskim poziomie.

Źródło: farmer.pl / id