Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek USA otwiera się na import mięsa wołowego z UE

Rynek USA otwiera się na import mięsa wołowego z UE

mięso wołowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Jest to duży sukces grupy europejskich eksporterów mięsa wołowego, którzy od lat pracowali nad przekonaniem amerykańskiej strony do przyjęcia światowych norm dot. mięsa wołowego. Należy jednak podkreślić, że rynek amerykański jest rynkiem dojrzałym, a większość mięsa wołowego, które trafia na stoły Amerykanów jest obecnie dostarczana z Ameryki Północnej. Jednakże obecne otwarcie rynku dla europejskich eksportów stanowi szansę na zaistnienie szczególnie w segmentach niszowych. W tym względzie, w Stanach Zjednoczonych obserwuje się rosnące zainteresowanie wołowiną z bydła produkowanego w systemie ekstensywnym, pochodząca z Irlandii, Wielkiej Brytanii czy Francji.

Z drugiej strony taka liberalizacja rynku stwarza również możliwość rozwoju eksportu dla polskich producentów mięsa wołowego, którzy zdobywają rynki zagraniczne oferując wysokiej jakości produkty po stosunkowo niskiej cenie. Zatem stanowi ciekawą ofertę dla konsumentów szukających tańszej alternatywy do mięsa pochodzącego np. z Irlandii.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej