W Polsce rośnie zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W warunkach wciąż obowiązującego zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt, kluczową rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na surowce wysokobiałkowe odgrywają śruty oleiste. Ich zużycie wzrosło z ok. 2,6 mln t w sezonie 2008/09 do ok. 3,7 mln t w sezonie 2012/13.
W strukturze konsumpcji śrut dominuje śruta sojowa. Jej zużycie w ostatnich 5 sezonach kształtowało się w granicach ok. 1,7-1,9 mln t. Konsumpcja śruty rzepakowej w analizowanym okresie wynosiła ok. 650-870 tys. t, natomiast zużycie śruty słonecznikowej, jak ocenia IERiGŻ, wzrosło z 310 tys. w sezonie 2008/09 do prawie 960 tys. t w sezonie 2011/12 (w sezonie 2012/13 wyniosło ok. 760 tys. t). O coraz większym wykorzystaniu śrut innych niż sojowa decydowały ich konkurencyjne ceny względem tejże. Jak zaznacza jednak IERiGŻ, możliwości dalszego wzrostu zużycia tańszych śrut w żywieniu zwierząt są ograniczone, ze względu na to, że ich graniczne, ze względów żywieniowych, udziały w paszach, w dużym stopniu zostały już osiągnięte (raport Rynek pasz, październik 2013 r.).
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej