Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny pszenicy na giełdach nadal wysokie

Ceny pszenicy na giełdach nadal wysokie

zboże na polu
123RF Zdjęcie Seryjne

- Rynek zbożowy jest w nadal trochę zdezorientowany brakiem odniesienia do obiektywnych danych statystycznych i prognostycznych USDA. Październikowy raport decyzją zarządu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa nie ukazał się. Kolejna jego edycja planowana jest dopiero na 8 listopada br. Obecnie analitycy odnoszą swoje prognozy do wrześniowego raportu. Z badań sondażowych zbieranych od niezależnych firm analitycznych wynika, że w dalszym ciągu Stany spodziewają się rekordowej produkcji kukurydzy, co powinno wpłynąć na znaczne poprawienie zarówno amerykańskiego, jak i globalnego bilansu tego gatunku - oceniają analitycy FAMMU/FAPA.

Polepsza się sytuacja z zasiewami zbóż ozimych na Ukrainie i w Rosji. Doniesienia z Europy są również uspokajające. W Stanach poprawiają się perspektywy dla siewów pszenicy HRW na zbiór w 2014 r. Z Australii napływają bardzo dobre informacje o stanie upraw. Niektóre prognozy wskazują nawet na produkcję pszenicy w wysokości ponad 25 mln ton, co należałoby uznać za bardzo dobry wynik.

Ceny pszenicy na amerykańskim rynku utrzymują się jednak nadal na wysokim poziomie. Ostatni tydzień przyniósł ich dalsze umocnienie. I tak pszenica SRW na CBoT w kontrakcie grudniowym wyceniana była po 255,9 USD/tonę. Z kolei pod koniec tygodnia pszenica HRW na giełdzie w Kansas notowana była po 280,8 USD/tonę, tj. o 2 proc. więcej niż tydzień wcześniej, a HRS w Minneapolis - po 276,3 USD/tonę, tj. o 0,9% więcej niż przed tygodniem.

Niewykluczone, że na kształtowanie się tendencji cenowych wpływa obecnie przede wszystkim wysoki popyt na pszenicę konsumpcyjną ze strony importerów, w tym rynku chińskiego. Chiny w tym sezonie znacznie zwiększą import pszenicy ze względu na spadek rodzimej produkcji tego gatunku. Natomiast notowania kukurydzy na CBot zniżkują. W tym tygodniu ceny kukurydzy w kontrakcie grudniowym obniżyły się o 0,6% dochodząc do 173,3 USD/tonę. Jest to odzwierciedlenie zwiększającej się dostępności kukurydzy wraz z postępującymi żniwami - oceniają analitycy FAMMU/FAPA.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA