Produkcja drobiu rośnie. W przyszłym roku ten trend się utrzyma

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W pierwszej połowie roku produkcja drobiu w Polsce wzrosła o 6,5 proc., podczas gdy wieprzowiny i wołowiny obniżyła się odpowiednio o 6,3 proc. i 3,6 proc. Na 2014 r. prognozowany jest 0,7 proc. wzrost produkcji drobiu w UE-28 do niespełna 12,9 mln ton.
Unijny eksport drobiu zwiększy się prawdopodobnie w 2013 r. nieznacznie. Zawieszenie subsydiów do eksportu mrożonego mięsa drobiu do krajów trzecich w lipcu br. nie ma większego wpływu na całkowity poziom wywozu. Od stycznia do lipca br. wysyłki drobiu z UE wzrosły o 2 proc. w skali roku.
Tegoroczny import drobiu do UE zwiększy się o 13 tys. ton, obniżą się o 10 proc. dostawy z Brazylii, co zostanie zrekompensowane wyższymi zakupami w Tajlandii (+50 proc.), po odblokowaniu przez UE importu surowego mięsa kurcząt z tego kraju w lipcu 2012 r. W ciągu ostatnich ośmiu miesięcy tego roku ceny tuszek kurczęcych w UE były rekordowo wysokie i utrzymywały się na poziomie 190-200 EUR/100 kg wagi poubojowej.
W 2014 r. przewiduje się nieznaczne obniżki notowań ze względu na spadek cen pasz po dobrych tegorocznych zbiorach zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych. Tempo wzrostu produkcji drobiarskiej w UE ulegnie w przyszłym roku dalszemu spowolnieniu (+0,7 proc.).
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA