We Francji pogorszyła się jakość pszenicy

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Wszystko wskazuje na to, że Francja będzie miała pewne trudności w sprostaniu konkurencji o topowe rynki zbytu nie tylko biorąc pod uwagę cenę, ale i jakość oferowanego ziarna.
Warto jednak podkreślić, że w tym sezonie Francja odnotowała bardzo dobre wyniki produkcji pszenicy - 36,8 mln ton (według Coceral), a liczona średnia zawartość białka w ziarnie z tegorocznych zbiorów nie musi koniecznie oznaczać, że wysokiej jakości pszenicy jest we Francji bardzo mało. Od początku sezonu Francja intensywnie eksportuje pszenicę - a Algieria znajduje się na liście jej wiodących odbiorców. Jak ocenia FranceAgriMer, w sezonie 2013/14 francuski eksport pszenicy miękkiej poza UE wyniesie 11,2 mln ton, tj. o 200 tys. ton więcej w porównaniu z poprzednim raportem oraz o 13 proc. powyżej wyniku z poprzedniego sezonu handlowego.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA