ARR: Droższe indyki, tańsze – wieprzowina, wołowina i drób

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Za żywiec wołowy uzyskiwano w kraju przeciętnie 5,92 zł/kg, nieco (o 0,3 proc.) mniej niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z notowaniem sprzed miesiąca bydło było o 1 proc. tańsze, a w odniesieniu do cen sprzed roku o 8 proc. tańsze.
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,79 zł/kg, tj. o 5 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu, o 7 proc. taniej niż przed miesiącem i o 4 proc. taniej niż rok wcześniej. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 6,30 zł/kg wobec 6,33 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie było to o 0,5 proc. drożej niż miesiąc wcześniej oraz o 18 proc. drożej niż w porównywalnym okresie 2012 r.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP / ARR