Rzecznik Indykpolu: W tym roku produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 8 proc.

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Koniunktura w produkcji drobiarskiej od lat ma kształt sinusoidalny. Pierwsze miesiące 2013 roku nie były korzystne dla branży drobiarskiej. Wysokie koszty produkcji wynikające z bardzo wysokich cen zbóż i pasz nie mogły być przeniesione na ceny sprzedaży z uwagi na ograniczanie wydatków przez konsumentów. Również eksport drobiu (głównie na przytłoczony kryzysem rynek unijny) nie gwarantował dobrej opłacalności.
Ostatnie miesiące przyniosły więcej pozytywnych sygnałów o przełamywaniu kryzysu i poprawie kondycji gospodarek państw unijnych w tym Polski. Wpłynęło to korzystnie na decyzje zakupowe konsumentów. Na wyniki finansowe firm z branży drobiarskiej w kolejnych miesiącach pozytywny wpływ może mieć sytuacja na rynku zbóż i pasz. Optymistyczne prognozy zbiorów spowodowały już spadek cen zbóż na rynkach światowych oraz w Polsce. Sprzedaż mięs i przetworów drobiowych w minionym i bieżącym roku rozwija się w podobnym tempie. Przetwory drobiowe mają około 13 proc. udział w produkcji drobiarskiej w Polsce.
Źródło: Portal Spożywczy