Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny mięsa drobiowego

Ceny mięsa drobiowego

stado indyków
123RF Zdjęcie Seryjne

Handel jest kiepski, a indycze mięso jest coraz droższe. Potencjalni klienci przecierają oczy ze zdumienia. Kilogram filetów kosztuje już nawet 18 złotych, drogie też są uda. Ich maksymalne stawki siegają blisko 12 złotych. Czy taka tendencja może się utrzymać?

Zdaniem maklerów w najblizszym czasie jest szansa na stabilizację. Na razie jednak drożeje również mięso mechanicznie odkostnione - zarówno indycze, jak i to z kurczaków. To wynik dużego zainteresowania tym asortymentem we wrześniu. Maksymalne ceny krążą wokół dwóch złotych dwudziestu groszy. Bardziej stabilne są ceny skórek.

A co dzieje się na rynku kurczaków? Po nagłych wzrostach na początku długiego, sierpniowego weekendu, teraz - kolejny już tydzień - giełdy towarowe notują spadki. Największe obniżki dotyczą ćwiartek. W ciągu dwóch tygodni staniały one o 70 groszy za kilogram.

 

KURCZAKI

giełdy towarowe          zł/kg

tuszki     6,10 - 6,30

ćwiartki   4,40 - 4,80

skrzydełka 4,40 - 5,00

filety    12,50 - 13,40

źródło: BM Agrohandel

Źródło: Agrobiznes TVP