Główne czynniki mniejszej podaży wieprzowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Przede wszystkim, nie bez znaczenia jest tutaj niższy poziom pogłowia trzody chlewnej w kraju. Dane przedstawione przez GUS na koniec marca wskazywały na 5-procentowy spadek w skali roku.
Informacje napływające z Eurostatu na temat krajowej produkcji trzody chlewnej są jeszcze mniej optymistyczne. Mówią o głębokim, ok. 13-procentowym spadku w produkcji do poziomu 4 mln szt. w II kwartale, co oznaczałoby ok. 620 tys. szt. mniej niż przed rokiem.
Dodatkowo analitycy zwracają uwagę na to, że II i III kw. charakteryzuje się niższą przeciętną masą tuszy wieprzowej. Do tego dochodzi spowolnienie przywozu mięsa wieprzowego w I połowie br. (spadek o 0,7 proc. w relacji rocznej) do poziomu 289 tys. t. w omawianym okresie.
Według analityków Banku BGŻ utrzymanie się takiej sytuacji może skutkować dalszym wzrostem cen wieprzowiny w najbliższych miesiącach.
Z drugiej strony dużo też może zależeć od tego jak zakończy się sprawa naruszenia przy eksporcie mięsa z Polski do Rosji. Wprowadzenie dodatkowych środków ochrony lub nawet wprowadzenie przez Rosjan zakazu importu mięsa wieprzowego z Polski, mogłoby niekorzystnie wpłynąć na sytuację polskich przedsiębiorców.
- Zyskuje to szczególnie na znaczeniu biorąc pod uwagę zwiększenie się - prawie dwukrotne - importu polskiej wieprzowiny przez Rosję w I połowie 2013 roku. Kraj stał się tym samym czwartym pod względem wartości wywozu rynkiem zbytu dla Polski - informują analitycy Banku BGŻ.
Źródło: farmer.pl za: BGŻ