Ceny mięsa wieprzowego w UE systematycznie rosną

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W sierpniu wieprzowina podrożała wobec lipca prawie we wszystkich państwach członkowskich, oprócz Szwecji i Wielkiej Brytanii (-0,7 proc. i -0,3 proc.).
Wysokie wzrosty cen zanotowano u ważniejszych unijnych producentów i eksporterów wieprzowiny: w Niemczech, Holandii, Belgii i Włoszech (+7 proc.), Hiszpanii i Polsce (+5 proc.), Danii i Francji (+4 proc.).
W 35 tygodniu średnia cena reprezentatywna w Polsce ukształtowała się na poziomie 192,81 EUR/100 kg i była o 1,1proc. niższa od przeciętnej unijnej, przewyższając jednocześnie m.in. cenę z Danii, Holandii i Francji odpowiednio o 14 proc., 8 proc. i 4 proc. Polska wieprzowina była jednak w tym czasie o 2 proc. tańsza od niemieckiej.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA / farmer.pl