UE importuje coraz więcej wołowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 179,5 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 8,8 proc. mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 92,3 proc. do 3,3 tys. ton.
Handel z Rosją zmniejszył się o 21 proc. do 28,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (o 40,2 proc. do 10,4 tys. ton), Libanu (o 62,2 proc. do blisko 12 tys. ton) oraz do Algierii (o 116,4 proc. do 10,5 tys. ton). Pomimo odnotowania spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA