W nowym sezonie Unia wyprodukuje więcej rzepaku

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Pomimo wzrostu szacunków produkcji i podaży w bieżącym sezonie przerób rzepaku w Unii zmniejszy się o 1,3 proc. do 22,1 mln ton głównie z powodu wzrostu podaży oraz konkurencji ze strony słonecznika oraz oleju słonecznikowego. Wzrost podaży oleju słonecznikowego będzie wpływać hamująco na ceny oleju rzepakowego i osłabiać jego wartość.
Dodatkowo niemrawy popyt na biodiesel będzie ograniczać popyt na olej rzepakowy, zatem i przerób rzepaku. Dzięki wzrostowi produkcji import rzepaku do Unii powinien zmniejszyć się z 3,2 do 2,9 mln ton (-10 proc.).
Dzięki wzrostowi podaży zapasy rzepaku w Unii powinny w sezonie 2013/14 zostać odbudowane i wzrosnąć o 55 proc., z 0,87 mln ton do 1,34 mln ton.
KE opublikowała prognozy średnich plonów rzepaku w UE28, które obecnie szacuje na 3,1 t/ha wobec 3,08 t/ha przed miesiącem dzięki poprawie szacunków w Rumunii i Polsce.
Tymczasem globalna produkcja rzepaku w sezonie 2013/14 powinna wzrosnąć z 62,6 mln ton do 64,8 mln ton dzięki przyrostom w Kanadzie, Unii oraz WNP. Obecnie na Ukrainie prognozowany jest wzrost z 1,3 mln ton do 2,2 mln ton, w Rosji z około 1 mln ton do 1,4 mln ton.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA