Od końca maja 2013 r. ceny trzody wykazują silne tendencje wzrostowe

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Tak znaczne wzrosty cen były spowodowane głównie czynnikami podażowymi: zmianami w uboju jak również zmieniającą się dynamiką wywozu i przywozu mięsa. Dane Eurostatu wskazują na spadek w ubojach do 695 tys. ton w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2013 roku, co oznacza 6-procentowy spadek (w stosunku do analogicznego okresu w poprzednim roku). Przy czym szczególnie wyraźne obniżki, o 13 proc. w relacji rocznej, wystąpiły w maju. Ten czynnik podażowy oddziaływał w kierunku umocnienia się cen. Podobny wpływ miał również eksport.
Dane MRiRW dotyczące wywozu za pierwsze pięć miesięcy 2013 r. wskazują na wysoką, 17-procentową dynamikę eksportu mięsa wieprzowego. W okresie I-V 2013 r. wyniósł on 165 tys. ton, czyli był o 24 tys. t wyższy niż rok wcześniej. Patrząc z kolei na zmiany w przywozie mięsa wieprzowego, od początku roku do maja 2013 r. zmalał on o 1 proc. do 238 tys. ton. Widzimy zatem, że poprawia się stopniowo bilans wymiany handlowej mięsa wieprzowego dla Polski. Kolejnym ważnym czynnikiem jest stopniowe osłabienie się złotego w stosunku do euro, co dodatkowo wspiera rozwój eksportu.
Mówiąc o wymianie handlowej, należy wspomnieć, że ceny w kraju, ze względu na pozycję Polski jako importerem netto mięsa wieprzowego, podążają za zmianami w cenach na rynku unijnym. Pod tym względem od końca maja obserwujemy znaczne ożywienie na rynku unijnym, z cenami żywca wzrastającymi o 12 proc. w okresie 20.05-28.07.2013. Zatem obserwowany wzrost cen w kraju wpisuje się w ten trend.
Biorąc pod uwagę dane o ubojach i wysokim tempie wzrostu wywozu i malejącym imporcie mięsa oczekujemy, że w kolejnych tygodniach nastąpią kolejne nieznaczne wzrosty cen, jednak dynamika powinna stopniowo wyhamować.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej