Koniec refundacji wywozowych dla mięsa drobiowego

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Refundacja wywozowa jest dopłatą, która pokrywa, częściowo lub całkowicie, różnicę między wysokością cen produktów na rynkach światowych a ich wysokością na rynku wewnętrznym UE.
Dopłaty do eksportu mięsa drobiowego dotyczyły głównie mrożonego całego kurczaka kierowanego na rynki Bliskiego Wschodu i Wspólnoty Niepodległych Państw, zrzeszającej większość byłych republik Związku Radzieckiego.
W październiku 2012 roku refundacje te zmniejszono do poziomu 21,70 euro/100 kg, następnie w styczniu br. do 10,85 euro/100 kg.
Jak podaje DG AGRI decyzja ta spowodowana jest wysokimi cenami na rynkach wewnętrznych, stałym poziomem eksportu do krajów trzecich oraz przewidywaną redukcją kosztów pasz - soi, kukurydzy i pszenicy.
Jak wskazują źródła w Brukseli, 20 lat temu wydatki UE na refundacje wywozowe wynosiły więcej niż 10 mld euro rocznie, jednak spadły poniżej 500 milionów euro po raz pierwszy w 2010 roku.
W okresie od 1 lipca 2012 do 30 czerwca br. eksport mięsa drobiowego z refundacjami wyniósł 264 750 t, a budżet na ten cel wyniósł 55,36 mln euro.
Głównym beneficjentem tego instrumentu była Francja, jednak korzystały z niego również takie kraje jak: Niemcy, Włochy, Dania, Węgry, Holandia, Polska, Rumunia oraz Portugalia.
Nowe przepisy dotyczące jednolitej wspólnej organizacji rynków wejdą w życie na początku przyszłego roku. Od tego momentu instrument refundacji wywozowych wykorzystywany będzie jedynie w sytuacji kryzysowej na rynku.
Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl