Ceny zbóż w Polsce w dwa miesiące spadły o kilkanaście procent

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W tym miejscu warto zaznaczyć, że w tym samym czasie złoty dosyć mocno osłabił się względem euro. Gdyby nie to, prawdopodobnie spadki cen zbóż na rynku krajowym byłyby jeszcze głębsze.
W pierwszym tygodniu lipca (1-7.07) przeciętna cena zakupu żyta przez młyny podawana przez Ministerstwo Rolnictwa wyniosła 599,9 zł/t. Tym samym po raz pierwszy od października 2010 r. spadła poniżej progu 600 zł/t. Była jednocześnie aż o 28% niższa niż dokładnie rok wcześniej. Tego poziomu cen nie można uznać za wysoki. Cena na początku lipca była już tylko o 1% wyższa od średniej ceny w ostatnich pięciu sezonach (2008/09-2012/13). Sytuacja ta wynika z dobrych zbiorów żyta w 2012 r. i oczekiwanych wysokich zbiorów w roku bieżącym.
Od kilku lat sytuacja na rynku żyta układa się na kształt dwuletniego ''cyklu żytniego''. Dwa lata stosunkowo niskiej podaży i wysokich cen, a potem dwa lata wysokiej podaży i niskich cen. W sezonach 2010/11 i 2011/12 żyto było stosunkowo drogie, w pewnych okresach droższe nawet niż pszenica. W sezonie 2012/13 żyto bardzo potaniało i na razie wygląda na to, że stosunkowo tanie będzie również w sezonie bieżącym. O ile na rynku pszenicy, kukurydzy i jęczmienia ceny krajowe w zdecydowanej mierze zależą od sytuacji na rynkach zagranicznych, o tyle na rynku żyta, którego Polska jest znaczącym producentem, sytuacja krajowa ma duże znaczenie dla kształtowania się cen.
Mimo sporych spadków, ceny pszenicy wciąż można uznać za stosunkowo wysokie. W pierwszym tygodniu lipca wg danych MRiRW pszenica kupowana przez młyny kosztowała przeciętnie 885 zł/t, a pszenica kupowana przez zakłady paszowe była nieco droższa i kosztowała 894 zł/t. Ceny jak na razie są na zbliżonym poziomie jak przed rokiem - odpowiednio o 3% niższym i o 1% wyższym. Inaczej niż w przypadku żyta wypada porównanie ze średnimi cenami w poprzednich pięciu sezonach. Pszenica konsumpcyjna jest wciąż o 19%, a pszenica paszowa o 28% droższa. Zresztą droższe niż przeciętnie w ostatnich sezonach są również inne zboża paszowe: pszenżyto o 28%, kukurydza o 21%, jęczmień o 18%.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej