Eksport mięsa wołowego o 8 proc. wyższy

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Z kolei z analizy możemy wyczytać, że ceny przetworów wołowych wzrosły o ok. 14 proc. (do 3,95 EUR/kg) i mimo spadku sprzedaży, wpływy były o ok. 10 proc. większe niż w ciągu czterech miesięcy 2012 r.
Jak wygląda import? Okazuje się, że przez pierwsze cztery miesiące tego roku średnie ceny zakupu mięsa wołowego wynosiły 3,2 EUR/kg i była zbliżona do poziomu z analogicznego okresu 2012 r. Import zwiększył się o blisko 6 proc. (do 4,6 tys. t), a ze Słowacji i z Litwy pochodziło ok. 36 proc. importowanego do Polski mięsa wołowego.
- O ponad 25 proc. wzrósł import bydła i cieląt (do 19,3 tys. sztuk). Średnia cena zakupu zmalała prawie o 30 proc. (do 2,16 EUR/kg w.ż). w porównaniu notowań z okresu styczeń-kwiecień 2012 r. Najwięcej bydła i cieląt zakupiono na Litwie i na Słowacji, a udział tych dwóch państw w imporcie wynosił ok. 60 proc. - czytamy w raporcie.
Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl