Stagnacja w wywozie mięsa wołowego

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W rezultacie łączny wywóz mięsa wołowego w okresie I-IV 2013 utrzymał się na zbliżonym poziomie w relacji rocznej. Jednak w skali roku doszło do zmian po stronie głównych odbiorców. W przypadku wywozu mięsa wołowego świeżego, chłodzonego Turcja zniknęła z mapy krajów importujących polską wołowinę.
Obecnie ponad 60 proc. mięsa trafia do trzech odbiorców: Włoch, Niemiec i Niderlandów (25 proc., 21 proc. i 17 proc.). Na rynku zbytu mięsa wołowego mrożonego występuje większa dywersyfikacja, z dominującym w okresie I-IV 2013 r. Uzbekistanem, Niderlandami i Francją (15 proc., 12 proc. i 10 proc.). Co ciekawe wolumen wywozu do Uzbekistanu w skali roku, z bardzo niskiego poziomu, zwiększył się kilka krotnie, dla Niderlandów i Francji był to ok. 45 proc. i 51 proc. wzrost.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej