Polski eksport pszenicy wcale nie taki duży

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Eksport pszenicy z 'nowych'' krajów członkowskich UE (UE-12) wzrósł szczególnie mocno w sezonie 2008/09. Co więcej od tego okresu utrzymuje się na znacznie wyższym poziomie niż przedtem. O ile w pięciu ostatnich sezonach (2008/09-2012/13) eksport poza region, czyli do 'starych'' krajów członkowskich UE (UE-15) i do krajów trzecich wynosił przeciętnie blisko 9,5 mln t, to w pięciu sezonach poprzedzających ten okres wynosił zaledwie około 4,1 mln t.
Polska na tle innych krajów regionu charakteryzuje się dużym udziałem sprzedaży pszenicy do UE-15. W ostatnich trzech sezonach trafiało tam prawie 78 proc. eksportowanego ziarna, co wynika przede wszystkim z dużej roli Niemiec jako odbiorcy tego surowca. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku Czech. Natomiast Litwa i Rumunia charakteryzują się dużym udziałem, przekraczającym 50 proc., eksportu do krajów trzecich. Z kolei Słowacja ze względu na swoje położenie z dala od mórz i na obrzeżu UE większość pszenicy eksportuje do pozostałych państw UE-12.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej