Hiszpania może zwiększać import zbóż

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Największe spadki produkcji spodziewane są w prowincjach Estremadura i Andaluzja, a także Cadiz. Natomiast prognozy dla północnej części kraju są w dalszym ciągu optymistyczne. Wiosenne deszcze w tych rejonach spowodowały rozwój chorób i chwastów, a zbyt mokre gleby uniemożliwiły zastosowanie fungicydów i nawozów. Lepiej wygląda sytuacja w prowincjach Castile i Leon, będących największymi rejonami upraw pszenicy miękkiej w kraju. Niemniej jednak niedostatek ciepła i rozpowszechnienie chorób pogarszają perspektywy zbiorów na tych obszarach. Spodziewane są opóźnienia zbiorów o około miesiąc.
Tegoroczne zbiory jęczmienia w Hiszpanii są prognozowane w wysokości 6,8 mln ton, pszenicy miękkiej - 5 mln ton, a durum - 800 tys. ton. Jest to mniej w porównaniu z oficjalnymi prognozami wynoszącymi odpowiednio 7,02 mln ton, 5,6 mln ton oraz 970,4 tys. ton.
Średnia konsumpcja zbóż w Hiszpanii wynosi od 28 do 30 mln ton, z czego około dwie trzecie pochodzi z rodzimej produkcji. Reszta sprowadzana jest z zagranicy. W 2012 roku Hiszpania sprowadziła największe ilości pszenicy z Ukrainy (1,31 mln ton), co daje 66% w całości zakupów, wynoszących 4,93 mln ton. Na drugiej pozycji wśród dostawców znalazła się Bułgaria (682,9 tys. ton), a na trzeciej - Francja (622,24 tys. ton).
W zeszłym roku hiszpański import jęczmienia wyniósł zaledwie 271,366 tys. ton wobec około 1 mln ton w 2011 roku. Największym dostawcą tego gatunku była Francja - 143,25 tys. ton. Wśród kluczowych dostawców znalazły się jeszcze Wielka Brytania (79,926 tys. ton) oraz Dania (20,615 tys. ton).
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA