Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wzrosty i spadki w produkcji wołowiny w UE

Wzrosty i spadki w produkcji wołowiny w UE

Najwięksi producenci mięsa wołowego - Francuzi już w 2012 ro

mięso wołowe krojone w kostkę
123RF Zdjęcie Seryjne

ku odnotowali 5-cio procentowy spadek produkcji czerwonego mięsa, tendencja ta utrzyma się w bieżącym roku z prognozowanym 2 proc. spadkiem.

Prognozuje się również spadki produkcji wołowiny we Włoszech, Hiszpanii i Polsce. W 2012 roku spadek produkcji w Polsce kształtował się na poziomie 2,5 proc., w 2013 roku ma on wynieść aż 8 proc.

Spadek produkcji w krajach będących głównymi graczami rynku wołowiny ma być częściowo równoważony wzrostem produkcji w takich krajach jak: Irlandia (9 proc.), Holandia (7 proc.). Podobne do Hiszpanii wzrosty sięgające 7 proc. prognozowane są dla Belgii, która już w 2012 roku odnotowała 4-ro proc. zwyżkę produkcji.

Sytuacja ekonomiczna Europy sprawia, że spożycie wołowiny w krajach „starej 15” UE zmniejszy się w 2013 r. o 1 proc. i wyniesie 7,14 mln ton, Podobnie wyglądać to będzie w 2014 roku. Największe spadki spożycia czerwonego mięsa wystąpią w Hiszpanii oraz Portugalii.

Pomimo niskiego popytu na wołowinę, niska jej podaż na rynku spowoduje że jej ceny powinny wzrosnąć, choć nie będą to gwałtowne zmiany (jak w przypadku ubiegłych lat). Ceny tusz buhajów w 2013 r. wzrosną o nieco ponad 2 proc., w przypadku tusz krów wzrosty mogą nieznacznie przekraczać poziom 3 proc. Tendencje te powinny utrzymać się w 2014 r.

Źródło: farmer.pl za: CBR