Na przełomie kwietnia i maja taniała wołowina i wieprzowina, drożał drób
W kraju za żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) w dniach 29.04-05.05.2013 r. płacono średnio 6,15 zł/kg, o 0,4 proc. mniej niż tydzień wcześniej, o 4 proc. mniej niż przed miesiącem i o 3 proc. mniej niż rok wcześniej.
Za kurczęta brojlery płacono w skupie przeciętnie 3,83 zł/kg, o 0,4 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5 proc. mniej niż przed miesiącem i o 2 proc. więcej niż rok wcześniej. Indyki skupowano po 5,61 zł/kg wobec 5,59 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki były o 0,4 proc. droższe niż przed miesiącem i o 6 proc. droższe niż w porównywalnym okresie 2012 r.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP
Powrót do aktualności