Spadek eksportu wieprzowiny w pierwszych miesiącach 2013 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (44 proc.) i mrożona wieprzowina (42 proc.), których wyekspediowano odpowiednio o 1 proc. i 9 proc. mniej niż rok wcześniej. O ponad połowę niższe (-67 proc.) były wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE, spadł również wywóz świeżego mięsa (-7 proc.).
Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+7 proc.). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii.
W strukturze sprzedaży z Polski dominowało mięso mrożone (48 proc.) i słonina (17 proc.). Zmieniła się nieco struktura geograficzna eksportu - największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku o 69 proc. do 120 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu.
Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 19 proc. do 109 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-31 proc.), Korei Płd. (-51 proc.), na Ukrainę (-2 proc.) i Białoruś (-38 proc.). Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+3 proc.), Angoli (+5 proc.), Australii (+15 proc.) i na Filipiny (+4 proc.).
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA