Polskie mięso podbija rynki azjatyckie

Pierwsze zakładu z Polski powinny rozpocząć eksport na Tajwan jeszcze w tym kwartale. Zainteresowanie tym dalekowschodnim rynkiem jest bardzo duże. Kontroli tajwańskich służb chciały poddać się 33 zakłady, a inspektorzy ostatecznie odwiedzili osiem z nich. Na Tajwanie chciałyby zadebiutować m.in. Polski Koncern Mięsny Duda i grupa Sokołów - donosi "Rz".
Jak uważa Monika Drążek, ekonomistka Banku BGŻ, Daleki Wschód to ważny kierunek rozwoju eksportu polskiego mięsa. Duży potencjał widzi ona szczególnie w Chinach, gdzie w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2013 r. import mięsa wołowego wzrósł aż sześciokrotnie rok do roku. Na rynek chiński aktualnie eksportować może 10 polskich producentów mięsa wieprzowego. W marcu zgodę na to otrzymały firmy Zakrzewscy, Agro-Handel i dwa zakłady grupy Sokołów - czytamy w "Rz".
Od ponad dwóch lat nasze służby zabiegają o zgodę na eksport mięsa wołowego m.in. do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Arabii Saudyjskiej, Algierii, Maroka i Tunezji. Szanse na szybkie wejście na te rynki zmalały jednak, gdy 1 stycznia br. weszły w życie przepisy o zakazie uboju rytualnego bez ogłuszania - zauważa "Rz".
Źródło: Portal Spożywczy za: Rzeczpospolita