Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób w Polsce będzie drożał

Drób w Polsce będzie drożał

kury na podwórzuW 2012 r. odnotowano wysoką dynamikę wzrostu produkcji, co było związane ze wzmożonym popytem na mięso drobiowe ze względu na wysokie ceny mięsa czerwonego, czyli wołowiny i wieprzowiny.

W tym roku eksperci przewidują dalszy, ale mniej dynamiczny (o 4-5 proc.) wzrost produkcji drobiu. Stymulowany on będzie popytem na drób, z uwagi na jego konkurencyjność cenową wobec innych gatunków mięsa, a ograniczany - wysokimi cenami pasz oraz siłą nabywczą konsumentów.

W ubiegłym roku ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły o 6 proc. w porównaniu z 2011 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 10 proc. i 14 proc. Mięso drobiowe było nadal tańsze niż inne gatunki mięsa, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.

Według szacunku Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2012 r. spożycie drobiu było na poziomie 26,5 kg na osobę, czyli o 6 proc. wyższym, niż w 2011 r.

Także w tym roku drób drożeje, ale mniej, niż inne mięsa. W okresie dwóch pierwszych miesięcy 2013 r. ceny detaliczne drobiu były o 1 proc. wyższe niż w tym samym okresie 2012 r., a ceny wołowiny i wieprzowiny były wyższe odpowiednio o 6 proc. i o 2 proc.

W ocenie IERiGŻ, w tym roku utrzyma się tendencja do zastępowania mięsa czerwonego tańszym mięsem drobiowym. Jednak popyt na żywność będzie niższy, niż w ubiegłym roku ze względu na pogarszającą się sytuację ekonomiczną gospodarstw domowych, dlatego wzrost konsumpcji drobiu będzie mniejszy niż w 2012 r. Według Instytutu, przeciętny Polak zje w tym roku 27 kg tego mięsa.

Zespół ekspertów przy ARR ocenia, że ceny mięsa kurcząt będą wysokie, ale w drugim i trzecim kwartale br. nie będą one rosły tak szybko, jak w dwóch poprzednich latach. Przyczyni się do tego spodziewane osłabienie wzrostu eksportu. Ich prognozy wskazują, że w czerwcu cena skupu brojlerów będzie na poziomie 3,8-4,0 zł/kg, a we wrześniu - 3,8-4,1 zł za kg.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP