Ceny zbóż, notowania, aktualności

Europa importuje mniej wołowiny. Eksport też spada

Europa importuje mniej wołowiny. Eksport też spada

Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (ponad 126 tys. ton), Urugwaju (blisko 52 tys. ton) oraz z Argentyny (około 52 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie blisko 75 proc.

W 2012 r. import wołowiny z Australii zwiększył się o prawie 17 proc. do ponad 21 tys. ton, natomiast poziom dostaw z USA obniżył się o ponad 2 proc. do około 21 tys. ton. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii zmniejszył się o prawie 2 proc. do ponad 15 tys. ton. Obniżyły się także dostawy tych towarów z Serbii (o 19 proc. do 639 ton), Botswany (o 52 proc. do 474 ton) oraz ze Szwajcarii (o ponad 12 proc. do około 5 tys. ton).

W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie około 519 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 18,5 proc. mniej niż w 2011 roku.

Dostawy na główny rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się o około 40 proc. do prawie 101 tys. ton. Znaczną część tego handlu stanowiło bydło (63 proc. udział w eksporcie). Handel z Rosją zmniejszył się o ponad 29 proc. do około 98 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 12 proc. do około 22 tys. ton), jak również do Szwajcarii (o 26 proc. do około 20 tys. ton).

Obniżył się także eksport żywca oraz mięsa wołowego z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej (o 12 proc. do około 16 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 10 proc. do blisko 15 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (o 11 proc. do 12,1 tys. ton), Kosowa (o 29 proc. do około 4 tys. ton) oraz do Albanii (o 17 proc. do około 4 tys. ton). Więcej tych towarów trafiło z Unii jedynie do Norwegii (dwukrotny wzrost do około 15 tys. ton) oraz do Libanu (wzrost o 4 proc. do około 24 tys. ton).

Pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA