Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny pszenicy mogą spadać, pod warunkiem dobrych zbiorów

Ceny pszenicy mogą spadać, pod warunkiem dobrych zbiorów

- Większą pewność co do przyszłych cen uzyskamy w maju, czerwcu, kiedy będzie wiadomo, jak wzeszły zboża. Na razie, zaczyna trochę niepokoić pogoda. Gdyby mróz się utrzymywał, a śnieg by stopniał, pewnie weryfikowalibyśmy prognozy trzeciego kwartału i podnosili ceny do około 1000 zł - mówi Bartosz Urbaniak, dyrektor zarządzający ds. agrobiznesu w Banku BGŻ.

Według prognozy Banku BGŻ, w drugim kwartale 2013 roku cena pszenicy konsumpcyjnej ma wynieść 947-1031 zł/t.

Z kolei pszenica paszowa ma kosztować w drugim kwartale 931-1013 zł/t, a w trzecim kwartale 841-950 zł/t. W pierwszym kwartale będzie to 1006-1021 zł/t.

Bank BGŻ prognozuje ceny kukurydzy odpowiednio: w pierwszym kwartale 911-925 zł/t, w drugim kwartale 854-928 zł/t i w trzecim kwartale 808-922 zł/t.

Decydujący wpływ na tendencje cenowe na rynku zbóż do końca pierwszej połowy 2013 roku będą mieć kolejne informacje o światowym zużyciu, zapasach i eksporcie w sezonie 2012/2013 oraz produkcji na półkuli północnej w roku 2013.

- W lutowym raporcie Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) po raz pierwszy od pół roku podwyższyła nieznacznie swoją prognozę światowych zapasów końcowych zbóż w sezonie 2012/2013. Obecnie oczekuje się, że mogą one wynieść 326 mln ton (bez ryżu). Jednak jest to poziom wciąż o 11 proc. mniejszy niż w sezonie poprzednim - czytamy w raporcie Banku BGŻ.

- W rezultacie, współczynnik zapasy do zużycia spadnie do poziomu 17,9 proc. - zbliżonego do poziomu 17,4 proc. zanotowanego w kryzysowym sezonie 2007/2008 i znacznie niższego niż 19,8 proc. w 2011/2012 - oceniają analitycy Banku.

W tym sezonie światowy bilans jest szczególnie napięty w przypadku kukurydzy. Oczekuje się, że produkcja będzie o 27 mln ton (o 3 proc.) niższa niż w ubiegłym sezonie. Współczynnik zapasy do zużycia, w przypadku tego zboża, prognozowany jest na bardzo niskim poziomie 13,2 proc., niższym niż w sezonie 2007/2008.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej