KE: Unia pozostanie znaczącym importerem oleistych
Obecna projekcja zakłada, że w przeciągu najbliższych 10 lat w strukturze zużycia oleistych we Wspólnocie zwiększy się udział rzepaku, natomiast zmniejszy się nieznacznie soi.
Jeśli chodzi o śruty, zapotrzebowania na nie będzie wzrastać. Według autorów raportu, w najbliższej dekadzie stosunkowo stabilne pozostanie zużycie śruty sojowej, natomiast wzrośnie konsumpcja śruty rzepakowej.
Większego zużycia można spodziewać się również w przypadku olejów. Mimo wzrostu ich produkcji z surowców pochodzenia unijnego, Wspólnota wciąż w dużym stopniu pozostanie zależna od importu oleistych - z których zostanie wytworzony olej - oraz olejów (głównie oleju palmowego). Według autorów raportu, w strukturze importu pozostałych olejów coraz większe znaczenie będzie odgrywać olej rzepakowy.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej