Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Ograniczona konsumpcja na czerwone mięso już mocno odbiła się na kontraktach firm handlowych. Brak popytu przetrzebił też producentów trzody zmuszając ich do zmniejszania lub likwidacji stad. Duże problemy nie ominęły samych zakładów mięsnych - te małe jeden po drugim są zamykane, a większe od ponad roku pracują na pół gwizdka, nie zamawiając nic ponad podpisane stałe kontrakty. Ponieważ dotychczasowe obniżki nie skusiły odbiorców, a powoli zaczyna się przedświąteczny okres zakupowy, to większość firm zdecydowała się na podniesienie stawek - tak by przed samą Wielkanocą pozostawić sobie pole do negocjacji i korekty cen. Ten tydzień przyniósł nawet 20 groszowe podwyżki. Ale to niewiele pomoże - twierdzą maklerzy - raczej dadzą pretekst sklepom do podnoszenia stawek. Jeśli więc ktoś straci, to znowu producenci.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

ceny transakcyjne   zł/kg

łopatka             6,50 - 6,90

szynka              7,50 - 7,80

karkówka           10,20 - 10,50

schab              11,80 - 12,50

Źródło: Agrobiznes TVP