Sytuacja na rynku – króliki
To właśnie wielkie sieci handlowe w kraju generują tak duży popyt na królicze mięso i nie nadążanie z jego produkcją. Niektóre zakłady podpisują umowy kontraktacyjne z hodowcami tylko pod ogromne dostawy do sieci supermarketów. Krajowe spożycie królików bardzo szybko rośnie. Ale do państw zachodnich jeszcze sporo nam brakuje. Eksport zdecydowanie osłabł, jeśli wysyłamy teraz towar, to raczej żywe króliki do Niemiec i Holandii, a wyraźnie mniej do Czech, do których dominowała wysyłka przez ostatnie lata. Proporcja 80% na eksport, 20 % na kraj, to już zdaniem przedstawicieli Krajowego Związku Hodowców Królików przeszłość. Wszystko wskazuje teraz na dokładne odwrócenie się tych proporcji. Zakłady przetwórcze podniosły ceny, aby pozyskać odpowiednią ilość surowca, ale królików wciąż jest za mało.
FERMOWY ŻYWIEC KRÓLICZY
zakłady ubojowe zł/kg
luty 2011 6,00 - 6,80
luty 2012 6,00 - 7,50
luty 2013 8,00 - 8,50
źródło: zakłady ubojowe, KZHK
Źródło: Agrobiznes TVP