Areał uprawy rzepaku wynosi 775,7 tys. ha
Według najnowszych danych członkowie PSPO przerobili w 2012 r. ponad 2,1 mln t rzepaku. Oznacza to, że w stosunku do niesprzyjającego dla branży 2011 roku przerób zwiększył się o ok. 7 proc. - informuje Stowarzyszenie.
Zakłady tłuszczowe wyprodukowały 871 tys. t oleju surowego oraz: 1,1 mln t poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, 80 tys. t makuchu rzepakowego.
Z danych PSPO wynika, że przerób rzepaku poza Stowarzyszeniem wyniósł 100-150 tys. t, czyli łącznie w kraju branża przerobiła ponad 2,2 mln t nasion.
Główny Urząd Statystyczny ocenił, że zbiory rzepaku w 2012 r. wyniosły ok. 1,9 mln t, czyli w porównaniu do roku wcześniejszego odnotowano wzrost o 2,2 proc. - Biorąc pod uwagę zapasy z wcześniejszego sezonu, import rzepaku, który wyniósł wg Sparks w okresie styczeń - listopad 2012 ok. 440 tys. ton rzepaku, można szacować, że w magazynach znajduje się jeszcze ok. 200 tys. ton nasion - podaje PSPO.
Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl