Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rekordowy eksport polskiego mięsa do Chin

Rekordowy eksport polskiego mięsa do Chin

Miesięczna wartość eksportu mięsa do Chin z poziomu 415 tys. USD za pierwsze półrocze w ciągu 6 następnych miesięcy doszła do poziomu 8,8 mln USD w listopadzie i 8,4 mln USD w grudniu.

WPHI ocenia, że jest to efekt m.in. starań rządu polskiego i polskiej dyplomacji, dzięki którym udało się doprowadzić do otwarcia rynku chińskiego na polskie mięso - w chwili obecnej dopuszczenie posiada 14 zakładów mięsnych z Polski. Dla porównania Wielka Brytania lub Holandia posiadają zaledwie po kilka dopuszczonych zakładów.

Polskie mięso trafia w większości do chińskich restauracji i hoteli najwyższej klasy, gdzie priorytetem jest jakość żywności. Opinie specjalistów branżowych wskazują, że zapotrzebowanie na żywność wzrośnie o 25 proc. do roku 2022, a import żywności do Chin będzie wzrastał 10 proc. rocznie. Oznacza to, że chiński rynek mięsa, z populacją powyżej miliarda trzystu milionów konsumentów, jest w dalszym ciągu nienasycony i każda tona polskiego mięsa znajdzie tutaj swoich odbiorców.

Polska jest 12 największym eksporterem mięsa (bez mięsa rybiego) do Chin, które w roku 2012 zaimportowały mięsa łącznie na kwotę 4 106,5 mln USD. Jedna trzecia mięsa pochodziło z USA a 26 proc. z UE. Wśród państw Unii Europejskiej, które łącznie wyeksportowały mięso na kwotę 1 087,8 mln USD, wkład Polski wynosił zaledwie 3 proc. i był dwunastokrotnie niższy niż duński eksport (Dania jest europejskim liderem sprzedaży mięsa do Chin - 364,3 mln USD) i dziewięciokrotnie niższy niż niemiecki (287,5 mln USD).

Źródło: Portal Spożywczy za: WPHI w Pekinie