Sytuacja na rynku – drób
W styczniu szału zakupów nikt się nie spodziewa, bo po świątecznych wydatkach, wszyscy oszczędzają. Na razie dobrze sprzedają się filety i skrzydełka, które w dużych ilościach wysyłane są na daleki Wschód. Dzięki temu ceny utrzymują na wysokim poziomie. Gorzej idzie zbyt tuszek i ćwiartek.
KURCZAKI
giełdy towarowe zł/kg
tuszki 5,60 - 5,70
ćwiartki 4,00 - 4,40
filety 10,80 - 11,80
skrzydełka 3,80 - 4,60
uda z kością 5,00 - 5,60
źródło: BM Agrohandel
Na razie zuełnie nie idą skórki i mięso mechanicznie odkostnione, ale ze wstępnych rozmów maklerów z zakładami przetwórczymi wynika, że już za dwa tygodnie handel ruszy, bo kończą się zapasy tego surowca (z przeznaczeniem chociażby na pasztety). Z podrobów trochę większe zainteresowanie jest wątróbkami i sercami.
Źródło: Agrobiznes TVP